Viktig med påfyll av D-vitaminer i mørketiden

Viktig med påfyll av D-vitaminer i mørketiden

Gode tips for å få i seg mer vitamin D!

Her kommer vinteren, den kalde fine tida!

Nå er høsten godt i gang, og dagene blir kortere og kortere. Vi ser mindre og mindre til sola, og mye av tiden vår bruker vi innendørs. Dette gir oss utfordringer når det kommer til et viktig vitamin! For det er nettopp gjennom UVB-strålene fra sola at vi får tilført det meste av dette vitaminet som har bokstaven D. Selv om vi klarer å snike oss til en solstråle eller to på skitur og annen vinteraktivitet ute, ligger Norge så langt mot nord at de viktige strålene blir absorbert av ozonlaget mellom september og april. Derfor er vi som bor i dette landet avhengige av å innta vitaminet gjennom mat for å opprettholde tilstrekkelig nivå gjennom vinteren. 

 

Studier viser at mange nordmenn får i seg for lite vitamin D gjennom maten også. Dette skyldes delvis at vi har få kostkilder til vitaminet, og delvis at mange ikke spiser fet fisk. Fet fisk er nemlig den viktigste kilden (laks, ørret, makrell og kveite). Vi får noe av vitaminet gjennom egg, og noe gjennom berikede produkter som ekstra lett melk, biola og margarin. For deg som liker lever og rogn er disse rike kilder! 

Dagsanbefalingen på inntak er 10 mikrogram for barn og voksne, dette kan vi få til hvis vi enten spiser:
1) 130 gram laks
2) 3 glass ekstra lett melk, 15 gram smør eller margarin, 1 kokt egg og 90 gram røkelaks, eller
3) 3 glass ekstra lett melk, 15 gram smør eller margarin, 1 kokt egg og 100 gram makrell i tomat.
4) en barneskje tran
For de godt voksne er det verdt å merke seg at et anbefales et inntak på det dobbelte, altså 20 mikrogram, for de som er over 75 år.
Vitamin D er et fettløselig vitamin, og lagres i kroppen. Derfor er det også viktig at vi ikke inntar for mye, dette kan skje hvis du inntar  store doser gjennom en eller flere typer kosttilskudd!

Vitamin D er nødvendig for at vi skal ta opp kalsium fra tarmen, og disse to næringsstoffene er nødvendige for at vi skal få et sterkt skjelett. En robust beinbygning forebygger brudd og utvikling av beinskjørhet når vi blir eldre. Vitaminet er også nødvendig for normal muskelfunksjon og energi, og er viktig for immunforsvaret vårt. 

Så kom dere ut og nyt de fine solstrålene i vinter, men pass på å fyll på med ekstra vitamin D! Hva med en laksemiddag på bålpannen??


LAKS PÅ BÅLPANNE

Ingredienser: (10 små porsjoner)
800 gram laksefilet uten skinn og bein
2 porsjoner glass- eller risnudler, ferdig kokt
1 rød paprika
1 brokkoli
3 gulrøtter
1 pk sukkererter
2 ss olje
1 lime
4 ss soyasaus
6 ss sweet chilisaus

 

1. Skjær laksen i ca 3 cm store biter
2. Vask og rens paprika, brokkoli, gulrøtter og sukkererter og skjær dem i biter
3. Varm oljen i en bålwok. Stek laksebitene 1-2 minutter på hver side til de får en blekrosa farge. Ta laksebitene ut av woken og legg dem til side.
4. Stek grønnsakene raskt på høy temperatur.
5. Tilsett kokte nudler, limesaft, soyasaus og sweet chilisaus til grønnsakene. Bland godt og tilsett laksebitene.
6. Smak eventuelt til med mer soyasaus og sweet chilisaus.

 

Oppskrift: Fiskesprell.no

Share